Bliksem informatie "De Cijfers"

Bliksem is een fenomeen dat ons al vanuit het vere verleden al bezig houd, de een vind het prachtig de ander is er doodsbenauwd voor, hier onder vind u de cijfers over bliksem:

 

Hoe warm is de bliksem eigenlijk?
Bliksem is ongeveer 30.000 graden celcius warm, gemeten gedurende 1 miljoenste seconde in de bliksemstraal, om je een idee te geven hoe warm dat is de op de oppervlakte van de zon is het slechts 7.000 graden celcius.

Wat is de doorsnede van een bliksemstraal?
De doorsnede van een bliksemstraal is ongeveer 2,5 cm, kan ook iets minderzijn , het meten wordt gedaan doormiddel van foto techniek.

Hoeveel schade onstaat er door blikseminslag?
Schade bedrag in Nederland is de afgelopen vijf jaar met bijna 40% toegenomen, de verzekerde schade bij bedrijven en particulieren komt momenteel uit op ongeveer 35 miljoen euro per jaar. Echter daar komt de niet verzekerde schade en vervolgschade nog bij dus de werkelijke schade kan wel het 10 voudige zijn.

Hoe lang is een bliksemstraal?
Een vertical bliksemstraal is gemiddeld tussen de 5-7km lang, bij horizontale bliksemstralen ligt het gemiddeld op 8-16km, maar in de wolken komen ook korte bliksemstralen voor die maar slechts enkele meters zijn.

Hoe vaak onweert het in Nederland?
Gemiddeld telt Nederland 25 dagen per jaar waarop het onweert. In het Noordoosten van het land overigens minder (gemiddeld 21) dan in het westen van Brabant (34). Hoe vaak het daarbij bliksemt verschilt nogal, maar er zijn maanden waarop er wel tweehonderdduizend ontladingen plaats vinden.

Wat is de stroomsterkte en hoeveel spanning geeft een bliksemstraal?
De stroomsterkte en spanning van de bliksembedraagt 100 - 60.000 ampere bij een duur, die varieertvan 1 seconde tot 1 tienduizende van een seconde. Stroomsterktes van 200.000 ampere zijn ook gemeten. In een bliksemflits kan de spanning oplopen tot 100 miljoen volt.
Vallen er ook doden in Nederland door Bliksem?
Jaarlijks worden er 1 a 2 mensen dodelijk getroffen door bliksem, een Een eeuw geleden werden mensen veel vaker het slachtoffer van blikseminslag. Dat kwam omdat veel meer mensen op het land werkten en dus onbeschermd waren tegen de inslagen. Bovendien hadden zij geen auto, maar fietsten ze, liepen ze of gingen ze met paard en wagen op weg om het geweld te ontvluchten. Gedood worden door de bliksem was dan ook niet een hele grote uitzondering.

 

Leave a Reply