Lightning Guard

 • 23-7-2016 Zwaar onweer trekt over Nederland

  Kaart Nederland

  Flinke regen- en onweersbuien zorgen in de nacht van woensdag op donderdag voor problemen in het westen van het land. Toen rond 02.00 uur het noodweer losbarstte, kreeg de brandweer al snel tientallen meldingen van wateroverlast en blikseminslagen, vooral op de Zuid-Hollandse eilanden en in de omgeving van Rotterdam en Den Haag

  Wilt u ook zien waar het onweert in de wereld, kijk dan eens op deze website:
  www.lightningmaps.org

   

   

 • Nieuws bericht van BNR nieuwsradio! Afgelopen weken iedere dag onweer in Nederland

  Schermafbeelding 2016-06-17 om 10.11.08

  Al anderhalve week meet het KNMI elke dag blikseminslagen. En dat is bijzonder voor de maand juni, want normaal bliksemt het volgens het KNMI in deze maand maar twee dagen achter elkaar.

  Ook opvallend: landinwaarts was er meer onweer dan langs de kust, terwijl men vaak denkt dat het vaker aan zee gebeurt. De afgelopen anderhalve week zijn er in Nederland meerdere huizen in de fik gevlogen door een blikseminslag. In Duitsland waren er tientallen gewonden door een inslag op een rockfestival en op een voetbalveld. In Parijs raakten er elf mensen gewond in een park en ook bij de treinramp van vandaag in België wordt gespeculeerd dat onweer de dader was.

  Schade
  Er worden in Nederland gemiddeld vijf personen per jaar dodelijk getroffen door bliksem, zegt Leon Heesen, directeur van bliksembeveillingsbedrijf Jules Goossens. 'Mensen die letsel ondervinden zijn er jaarlijks zo'n vijftig à honderd en qua materiële schade moet je denken aan zo'n 80 à 100 miljoen euro per jaar. Dan hebben we het over directe schade, want daarnaast is er ook sprake van gevolgschade doordat bijvoorbeeld productieprocessen stilvallen.' Volgens Heesen is het van belang dat huizen beter worden beveiligd tegen bliksem.

  Park
  Heesen heeft ook een tip voor als je de komende zonnige dagen net in een park zit wanneer het begint te onweren. 'Het beste kun je snel onderdak proberen te zoeken, maar als dat niet lukt: ga op je hurken zitten in een grasveld en wacht tot de bliksem voorbij is. Zoek nooit dekking onder een boom en het zou fijn zijn als je rubberen zolen onder je schoenen hebt.'

 • ION introduceert nieuw model Bliksemstop "Plus Editie"

  De nieuwe Ion Bliksemstop (Lightning Guard) Plus "Editie"

  De vernieuwde Bliksemstop bied nu bescherming in een radius van 20 meter
  (voorheen 10 meter) en is nu ook TUV gecertificeerd.

  Naast een TUV certificering heeft de vernieuwde Bliksemstop Plus editie ook een CE keurmerk en de volgende veiligheids certificaten: DIN VDE0620-1、 EN 61643-11、EN 60950-1 and NEN-1020

  De Bliksemstop plus editie is vanaf week 22 beschikbaar o.a in NL bij de Gamma, Makro en via Standaard Boekhandel (BE)

  logo_tuv_GS

 • ION Bliksemstop uitleg!

  Schermafbeelding 2014-10-05 om 20.40.10

 • De ION Bliksemstop in de Computer idee "Hubbit" (klik op afbeelding om te vergroten)

  ION Bliksemstop in de computer idee

 • Bliksem informatie "De Cijfers"

  Bliksem is een fenomeen dat ons al vanuit het vere verleden al bezig houd, de een vind het prachtig de ander is er doodsbenauwd voor, hier onder vind u de cijfers over bliksem:

   

  Hoe warm is de bliksem eigenlijk?
  Bliksem is ongeveer 30.000 graden celcius warm, gemeten gedurende 1 miljoenste seconde in de bliksemstraal, om je een idee te geven hoe warm dat is de op de oppervlakte van de zon is het slechts 7.000 graden celcius.

  Wat is de doorsnede van een bliksemstraal?
  De doorsnede van een bliksemstraal is ongeveer 2,5 cm, kan ook iets minderzijn , het meten wordt gedaan doormiddel van foto techniek.

  Hoeveel schade onstaat er door blikseminslag?
  Schade bedrag in Nederland is de afgelopen vijf jaar met bijna 40% toegenomen, de verzekerde schade bij bedrijven en particulieren komt momenteel uit op ongeveer 35 miljoen euro per jaar. Echter daar komt de niet verzekerde schade en vervolgschade nog bij dus de werkelijke schade kan wel het 10 voudige zijn.

  Hoe lang is een bliksemstraal?
  Een vertical bliksemstraal is gemiddeld tussen de 5-7km lang, bij horizontale bliksemstralen ligt het gemiddeld op 8-16km, maar in de wolken komen ook korte bliksemstralen voor die maar slechts enkele meters zijn.

  Hoe vaak onweert het in Nederland?
  Gemiddeld telt Nederland 25 dagen per jaar waarop het onweert. In het Noordoosten van het land overigens minder (gemiddeld 21) dan in het westen van Brabant (34). Hoe vaak het daarbij bliksemt verschilt nogal, maar er zijn maanden waarop er wel tweehonderdduizend ontladingen plaats vinden.

  Wat is de stroomsterkte en hoeveel spanning geeft een bliksemstraal?
  De stroomsterkte en spanning van de bliksembedraagt 100 - 60.000 ampere bij een duur, die varieertvan 1 seconde tot 1 tienduizende van een seconde. Stroomsterktes van 200.000 ampere zijn ook gemeten. In een bliksemflits kan de spanning oplopen tot 100 miljoen volt.
  Vallen er ook doden in Nederland door Bliksem?
  Jaarlijks worden er 1 a 2 mensen dodelijk getroffen door bliksem, een Een eeuw geleden werden mensen veel vaker het slachtoffer van blikseminslag. Dat kwam omdat veel meer mensen op het land werkten en dus onbeschermd waren tegen de inslagen. Bovendien hadden zij geen auto, maar fietsten ze, liepen ze of gingen ze met paard en wagen op weg om het geweld te ontvluchten. Gedood worden door de bliksem was dan ook niet een hele grote uitzondering.

   

 • Website tip: www.noodweer.be

  Onweer op komst in België? Voeg deze live bliksemdetectie toe aan uw favorieten en kijk geregeld of het onweer zich in uw omgeving ontwikkelt ! Op deze manier hoeft u nooit geen ontlading meer te missen. Volg deze website tijdens hevige buien – noodweer – extreem weer op Facebook

  strikesblitzortung

  De bovenstaande kaart van blitzortung.org laat in combinatie met de lightningmaps.org strikes of bliksemflitsen zien . Het systeem pikt bliksemflitsen op tot in de hele Benelux. De nauwkeurigheid kan u vergelijken met de meer gecommercialiseerde bliksemdetectoren.

  Wanneer u een geel icoontje (puntje) ziet verschijnen in de buurt van België of ergens anders op de map kan u onweer verwachten. Indien er meer en meer gele kruisjes ontstaan, wordt het onweer actiever.

  Voor meer informatie ga naar: www.noodweer.be

 • Spectaculair blikseminslag raakt rijdende vrachtwagen

  Een automobilist had de schok van zijn leven toen een bliksemschicht insloeg sloeg in een tegemoedkomende vrachtwagen.

  De man , naar huis rijdend in de buurt van Wroclaw, West-Polen had te maken met hevige regenbuien toen plotseling een De enorme blikseminslag de bovenkant van de vrachtwagen raakte, wat een spectuculaire opname opleverde.

  Poolse verkeersveiligheid expert Jozef Wieczorek zei : " Gevallen waar voertuigen worden getroffen door bliksem zijn uiterst zeldzaam , omdat ze rijden op rubberbanden, dat betekent dat ze geen aarde maken.

  wanneer een inlaag wel gebeurt dan wordt de bliksem rondom afgeleid, en dat lijkt hier het geval te zijn.

  Als je naar de video kijkt zie de je de bliksem rond de vrachtwagen gaan daarna raakt deze de vangrail en middenberm. Daar was de blikseminslag ook naar onderweg, echter de vrachtwagen stond in de weg, er zijn geen ongevallen gemeld, dus de vrachtwagen chauffeur zal alleen geschrokken moeten zijn van een hevige knal.

 • Meer kans op extreem weer in komende decennia

  bron: nu.nl 26-05-2015

  Meer kans op extreem weer in komende decennia
  De komende tientallen jaren worden gekenmerkt door extreme regenbuien met veel meer kans op hagel en onweer.

  Bovendien stijgt de zeespiegel tot het jaar 2085 met 25 tot 80 centimeter. Dat blijkt uit een klimaatrapport van het KNMI dat maandag is overhandigd aan staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. De conclusies in het rapport, die een bevestiging zijn van wat 25 jaar onderzoek naar de opwarming van het klimaat opleverde, geven nu een nauwkeuriger en gedetailleerder beeld van het klimaat de komende jaren in Nederland.
  Volgens de nieuwe berekeningen van het KNMI worden de winters in Nederland fors natter en de zomers mogelijk droger. Het weerinstituut gaat uit van klimaatscenario’s die nu ook gegevens van mist, zonnestraling, vochtigheid, verdamping, droogte en luchtkwaliteit geven.
  ''Bovendien zijn de klimaatscenario’s geregionaliseerd zodat de verschillen in de toename van de temperatuur tussen de kustprovincies en het binnenland zichtbaar worden’’, aldus het KNMI.

  Bordeaux
  Volgens het KNMI zullen veel van de huidige klimaattrends in de toekomst doorzetten. De temperatuur stijgt verder: het meest in de winter, het minst in de lente. Rond het jaar 2050 ligt de opwarming in Nederland tussen 1,0 en 2,3 graden, dit kan oplopen tot 3,7 graden in 2085. "De toekomstige winters in Amsterdam kunnen meer gaan lijken op de huidige winters in Bordeaux", aldus het meteorologisch instituut in een verklaring.

  VN
  De resultaten zijn afkomstig uit vier nieuwe klimaatscenario's die het KNMI heeft berekend. De conclusies zijn gebaseerd op de meest recente resultaten van het klimaatonderzoek en het jongste rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties.

  De overheid kan met deze scenario's een inschatting maken van de risico's en kansen in een veranderd klimaat. Hierbij kan dan worden gekeken naar de maatregelen die nodig zijn voor diverse sectoren zoals waterbeheer, gezondheid, energievoorziening, mobiliteit, landbouw en natuur.

  Wereldwijd
  Het rapport geeft niet direct aanleiding om het kabinetsbeleid aan te passen. Met onder meer het Deltaprogramma worden al maatregelen genomen om Nederland te beschermen tegen overstromingen en te zorgen voor voldoende zoetwater. ''Het nieuwe rapport van het KNMI onderstreept de noodzaak hiermee door te gaan'', aldus Mansveld in een reactie.
  Mansveld benadrukte in haar toespraak dat maatregelen vooral op Europees niveau en wereldwijd moeten worden genomen: ''De overheid kan wel plannen in haar eentje bedenken, maar vieze lucht houdt niet op bij de grens.''

 • Weer code geel! Ook kans op onweer!

  26 mei 2014, bron de Telegraaf

  Het KNMI heeft voor een groot deel van ons land waarschuwingscode geel afgegeven in verband met gevaarlijk weer. Volgens het weerinstituut is er vanaf vanmiddag kans op onweer, windstoten en lokaal veel neerslag in het oosten, zuiden en vanaf later in de middag in het midden en westen van het land. Op Groningen, Friesland, Drenthe en de Waddeneilanden na geldt de waarschuwingscode geel voor het hele land. Het slechte weer heeft te maken met een depressie die ons vanuit Duitsland de komende dagen parten gaat spelen. Vooral morgen en ook woensdag kan er veel neerslag vallen in het gehele land. In delen van het land kan het zelfs plensregenen.

  De temperaturen liggen vandaag nog tussen 19 en 24 graden, de hoogste waarden in het noordoosten. Morgen en woensdag is het rond 18-20 graden. Vanaf Hemelvaartsdag keert de zon terug en wordt het droger. De temperaturen lopen dan ook weer wat verder op.

Items 1 to 10 of 17 total

Page:
 1. 1
 2. 2